Przepis na ciastka bez wyrzutów sumienia

16 października 2016

Za oknem aktualnie tak ponuro, że chyba tylko ciastka mogą nas uratować. A więc dzisiaj przepis na czasie, czyli pyszne i zdrowe kruche owsiane ciasteczka z solonymi migdałami.

Przepis na kruche żytnie ciasteczka upatrzyłam dwa i pół roku temu u Gosi z Qchennych Inspiracji i od tej pory ciasteczka goszczą w moim menu regularnie. Przepis zdążył jednak przez ten czas dość mocno ewoluować i w którymś momencie okazało się, że potrzebuję spisania swojej własnej wersji, bo patrząc na wersję Gosi, w której zmieniam dość sporo składników, udało mi się kiedyś upiec ciasteczka bez składnika kluczowego, czyli bez płatków owsianych.

Ciasteczka sprawdzą się doskonale zarówno jako przekąska w domu, jak i drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Często zabieram je ze sobą na wyjazdy i sięgam po nie, gdy zgłodnieję między posiłkami. Zawierają moc zdrowych składników i sporo błonnika, więc są dużo lepszą opcją niż sklepowe słodycze. Z podanych składników wychodzi około 40 ciasteczek, które zachowują świeżość przez tydzień. Uważajcie tylko na ilość, bo ciasteczka są dość kaloryczne: jedna sztuka zawiera trochę ponad 100 kcal. Ciasteczka są jednak tak sycące, że nie zdarzyło mi się chyba nigdy zjeść więcej niż trzy na raz.

Składniki na około 40 ciasteczek:
– 200 g migdałów
– 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 100 g płatków owsianych
– łuskane ziarna słonecznika
– 200 g masła
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 łyżek cukru trzcinowego, ksylitolu lub miodu
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli

Do tej bazy możecie oczywiście dołożyć inne składniki, ja na przykład dorzucam często amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe czy sezam. Uważajcie tylko na surowe ziarna, dla których czas pieczenia może być za krótki – ja spróbowałam kiedyś z surowym amarantusem, co okazało się nie do końca dobrym pomysłem.

Przygotowanie:
1. Migdały rozdrabniamy (ja rozdrabniam do tego momentu, w którym część zamieniła się już w migdałową mąkę, a część jest nadal w kawałkach), roztapiamy masło i roztrzepujemy jajka widelcem.

2. Łączymy wszystkie składniki, mieszając masę łyżką.

3. Lepimy z ciasta małe kuleczki i rozpłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. (Z podanych składników wychodzi mi 40 ciasteczek, czyli dwie blachy, które wypiekam po kolei.)

Polecam!

ciastka owsiane bez wyrzutów sumienia