3 proste sposoby na wykorzystanie awokado

9 lutego 2016

Lubicie awokado? Nie? A szkoda. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo witamin, wapń, fosfor i potas, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega nowotworom. Jeśli już to wszystko wiecie i włączyliście awokado do swojej codziennej diety – super. A jeśli nie do końca umiecie wykorzystać je w kuchni albo zraziliście się do smaku awokado na przykład w sałatce, spójrzcie poniżej. Znajdziecie tam trzy bardzo proste potrawy z wykorzystaniem awokado, które smakują wszystkim.

Awokado kupicie chyba w każdym markecie. Powinno być dojrzałe, czyli dość miękkie, ze skórką, która niemalże sama odchodzi od miąższu. Jeśli kupicie twarde, lepiej poczekać kilka dni, aż zmięknie. Przy przyrządzaniu potraw trzeba obrać awokado ze skórki, rozkroić na pół i pozbawić pestki. Brązowe fragmenty są niestety zepsute i nie nadają się do jedzenia. Rozkrojone awokado i wszelkie dania z jego wykorzystaniem należy zjeść w ciągu kilku godzin.

Pomysł numer jeden: Pasta na kanapki

Awokado można użyć jako zdrowszego (i smaczniejszego) zamiennika masła. Wystarczy je zblendować lub rozgnieść widelcem i nałożyć grubszą warstwę na chleb.

Pomysł numer dwa: Koktajl

Kolejna opcja to koktajl, czyli awokado zblendowane z bananem i kefirem lub maślanką. Ja na dwie duże szklanki daję pół awokado i jednego banana, co daje dosyć gęsty napój. Można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki.

Pomysł numer trzy: Kanapki z awokado, wędzonym łososiem i rukolą

Ciekawe połączenie, które wyjątkowo dobrze sprawdza się jako posiłek do szkoły, pracy czy w czasie podróży. W skład kanapki wchodzi pieczywo, wędzony łosoś, rukola, pokrojone na kawałki awokado i odrobina musztardy. Można posmarować bułkę masłem lub serkiem twarogowym typu almette.

Zachęcam Was do wypróbowania powyższych sposobów, a także dzielenia się własnymi w komentarzach. A jeśli żaden z pomysłów nie był dla Was nowością, zajrzyjcie do Fashionelki na przepis na jajko pieczone w awokado!

  • Bardzo lubię awokado i na pewno wypróbuję te przepisy. Wszystkie dania wyglądają mega apetycznie! Ja często robię prostą sałatkę, na którą składają się: 1 opakowanie mieszanki sałat, jeden duży surowy ogórek, 1 awokado i sos włoski Knorra – nic wyszukanego, ale smakuje całkiem nieźle.

  • Dziękuję za pomysł, spróbuję :)

  • Kiedyś robiłam pastę, ale ostatnio pokochałam awokado tak bardzo, że zjadam zaraz po przyniesieniu do domu i zamiast przygotowywać pastę, po prostu kroję na kawałki :)
    Bardzo fajny pomysł z tym koktajlem :)

  • Ja też lubię avocado. Robię sałatkę z pomidorami i świeżymi ziołami. Pyszna

  • Haha, do tego etapu jeszcze nie dotarłam, ale może kiedyś… kto wie… ;)

  • Ja właśnie do tej pory nie byłam przekonana do awokado w sałatkach, ale jesteś już drugą osobą, która poleca ten sposób, więc na pewno spróbuję :)