Pasta z suszonych pomidorów

17 listopada 2015

Pamiętacie mój przepis na sałatkę idealną? Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów, tym razem w postaci pasty do kanapek czy bagietki. Poznałam ją kilka lat temu na przyjęciu u znajomych i od tej pory robiłam już dziesiątki razy. Możecie uznać ją za imprezowy pewnik – zawsze wszystkim smakuje i zawsze ktoś pyta o przepis.

Podstawowe składniki są tylko dwa: suszone pomidory ze słoika i czerwona fasola z puszki. Oczywiście pomidory odsączamy z oleju, a fasolę z mazi, w której pływa. Pomidorów powinno być więcej niż fasoli – jeśli na przykład robię pastę z jednego małego słoiczka pomidorów (285 g netto), dodaję co najwyżej połowę puszki fasoli. Oba składniki należy po prostu zblendować, można też dodać świeży czosnek, sól, pieprz czy słodką paprykę.

Pastę możecie podać z bagietką jako przekąskę na przyjęciu albo przynieść taki zestaw na dowolną imprezę składkową. Sprawdzi się też w warunkach domowych – jest zdrowsza niż wędliny i bardziej zachęcająca niż żółty ser, przysychający gdzieś z tyłu lodówki. Można zrobić z nią kanapki do szkoły, pracy czy na wyjazd. Jest wegetariańska, wegańska i bezglutenowa. I łatwa do wykonania. Jednym słowem: polecam! :)

  • suszone pomidory uwielbiam w każdej postaci :)

  • CeciliaLind

    Ja też :D Masz jakieś ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem?

  • Mate

    Pasta jest po prostu genialna! I wystarczy 10 minut na jej zrobienie.
    Czekam na więcej przepisów. :)

  • CeciliaLind

    Na pewno będą! :)

  • Ostatnio wypróbowałam na sobie i potwierdzam – jest pyszna i genialnie prosta do zrobienia! ?