Lubicie awokado? Nie? A szkoda. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo witamin, wapń, fosfor i potas, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega nowotworom. Jeśli już to wszystko wiecie i włączyliście awokado do swojej codziennej diety – super. A jeśli nie do końca umiecie wykorzystać je w kuchni albo zraziliście się do smaku awokado na przykład w sałatce, spójrzcie poniżej. Znajdziecie tam trzy bardzo proste potrawy z wykorzystaniem awokado, które z mojego doświadczenia smakują wszystkim.
Awokado kupicie chyba w każdym markecie. Powinno być dojrzałe, czyli dość miękkie, ze skórką, która niemalże sama odchodzi od miąższu. Jeśli kupicie twarde, lepiej poczekać kilka dni, aż zmięknie. Przy przyrządzaniu potraw trzeba obrać awokado ze skórki, rozkroić na pół i pozbawić pestki. Brązowe fragmenty są niestety zepsute i nie nadają się do jedzenia. Rozkrojone awokado i wszelkie dania z jego wykorzystaniem należy zjeść w ciągu kilku godzin.
Pomysł numer jeden: Pasta na kanapki
Awokado można użyć jako zdrowszego (i smaczniejszego) zamiennika masła. Wystarczy je zblendować lub rozgnieść widelcem i nałożyć grubszą warstwę na chleb. Uwielbiam awokado w takiej formie, najchętniej w towarzystwie pomidora.
Pomysł numer dwa: Koktajl
Kolejna opcja to koktajl, czyli awokado zblendowane z bananem i kefirem lub maślanką. Ja na dwie duże szklanki daję pół awokado i jednego banana, co daje dosyć gęsty napój. Można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki.
Pomysł numer trzy: Kanapki z awokado, wędzonym łososiem i rukolą
Ciekawe połączenie, które wyjątkowo dobrze sprawdza się jako posiłek do szkoły, pracy czy w czasie podróży. W skład kanapki wchodzi pieczywo, wędzony łosoś, rukola, pokrojone na kawałki awokado i odrobina musztardy. Można posmarować bułkę masłem lub serkiem twarogowym typu almette.
Zachęcam Was do wypróbowania powyższych sposobów, a także dzielenia się własnymi w komentarzach. A jeśli żaden z pomysłów nie był dla Was nowością, zajrzyjcie do Fashionelki na przepis na jajko pieczone w awokado!