Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i kurczakiem

4 września 2015

Dzisiaj przepis. Na sałatkę. Kiedy M. pierwszy raz nazwał kaszę jaglaną z suszonymi pomidorami i kurczakiem sałatką, wybuchnęłam śmiechem. Przecież sałatka to świeże warzywa, a nie jakaś kasza.

Umówmy się, w 99 procentach takich sporów mam rację. Tym razem jednak Wikipedia stanęła przeciwko mnie: „podstawę sałatki mogą stanowić także makarony, ryż, kasze itp., a dodatek sery, mięsa, ryby i owoce morza, grzyby, orzechy i ziarna, grzanki”. No cóż, musiałam się poddać. Z Wikipedią nie wygram.

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 200 g kaszy jaglanej
– mały słoiczek suszonych pomidorów (285 g netto)
– natka pietruszki
– garść ziaren słonecznika

1. Kurczaka kroję w drobną kostkę i przyprawiam (sól, czosnek granulowany, czasami słodka papryka albo curry – ogólnie według uznania). Smażę go na niewielkiej ilości oleju (rafinowanego rzepakowego lub po prostu tego, w którym znajdowały się pomidory).
2. Kaszę gotuję przez 10 minut (krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu).
3. Kroję suszone pomidory i natkę pietruszki.
4. Prażę słonecznik na patelni, na której smażyłam kurczaka (bez dodatkowego tłuszczu).
5. Mieszam wszystkie składniki, dodając trochę oleju ze słoiczka z pomidorami.

Danie jest proste, smaczne i zdrowe. Naprawdę, kasza jaglana, suszone pomidory, pietruszka i słonecznik są po prostu kopalnią zdrowia. Do tego sałatka smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło i można przechowywać ją w lodówce przez kilka dni. Można zrobić więcej i następnego dnia zabrać jeszcze trochę w pudełku lunchowym do szkoły czy pracy. Po prostu ideał!

kasza jaglana z suszonymi pomidorami i kurczakiem