Najlepsze ciasto czekoladowe na \u015bwiecie odkry\u0142am, kiedy w kwietniu zaprosi\u0142am babci\u0119 i dziadka\u00a0na kaw\u0119 z okazji swoich urodzin. Chcia\u0142am zrobi\u0107 co\u015b nowego, wi\u0119c zabra\u0142am si\u0119 za szukanie inspiracji w miejscu tyle\u017c oczywistym, co niezawodnym: w ulotce z Lidla.<\/p>\n
Znalaz\u0142am brownie, kt\u00f3re wychodzi zawsze i smakuje wszystkim. Oryginalny przepis<\/a> zosta\u0142 przeze mnie troch\u0119 zmodyfikowany (g\u0142\u00f3wnie uproszczony, np. zamieni\u0142am orzechy laskowe i pistacje na orzechy brazylijskie (kto obiera\u0142by tyle pistacji…), zrezygnowa\u0142am ze sk\u00f3rki pomara\u0144czowej i cukru pudru, zmniejszy\u0142am ilo\u015b\u0107 cukru i skr\u00f3ci\u0142am czas pieczenia).<\/p>\n Przy robieniu\u00a0ciasta przyda\u00a0si\u0119 mikrofal\u00f3wka do rozpuszczania mas\u0142a i czekolady i co\u015b do odmierzania gram\u00f3w i mililitr\u00f3w. Je\u015bli nie dysponujecie takimi odmierzaczami, polecam poszuka\u0107 jakich\u015b przelicznik\u00f3w w internecie. Albo zakupi\u0107 odmierzacze. Nie pytajcie w komentarzach, na ile \u0142y\u017cek przek\u0142ada si\u0119 60 g kakao albo jak\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 szklanki zajmuje 60 ml \u2013 nie mam poj\u0119cia.<\/p>\n Sk\u0142adniki:<\/strong> Je\u015bli jeszcze nie zauwa\u017cyli\u015bcie, to spiesz\u0119 poinformowa\u0107, \u017ce do ciasta nie dodajemy m\u0105ki. Dlatego wychodzi takie troch\u0119 mokre i pyszne. I\u00a0bezglutenowe!<\/p>\n Orzechy nale\u017cy rozdrobni\u0107 w malakserze (ja rozdrabniam je do\u015b\u0107 mocno, a\u017c zaczynaj\u0105 tworzy\u0107 tak\u0105 marcepanopodobn\u0105 mas\u0119), mas\u0142o i czekolad\u0119 rozpu\u015bci\u0107, bia\u0142ka oddzieli\u0107 od \u017c\u00f3\u0142tek, a kakao rozrobi\u0107 z gor\u0105c\u0105 wod\u0105. Nast\u0119pnie mieszamy wszystkie sk\u0142adniki opr\u00f3cz bia\u0142ek i orzech\u00f3w przeznaczonych do dekoracji. Wtedy wystarczy ju\u017c tylko ubi\u0107 bia\u0142ka, po\u0142\u0105czy\u0107 je za pomoc\u0105 \u0142y\u017cki z mas\u0105 czekoladow\u0105 i wla\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107 do tortownicy wysmarowanej mas\u0142em. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.<\/p>\n Ciasto w piekarniku \u0142adnie ro\u015bnie, a potem zawsze opada. Zawsze. Wygl\u0105da wtedy troch\u0119 \u017ca\u0142o\u015bnie. Wystarczy je jednak\u00a0posypa\u0107 kawa\u0142kami orzech\u00f3w\u00a0pozostawionymi do dekoracji albo p\u0142atkami migda\u0142owymi i od razu prezentuje si\u0119 lepiej. Na przyk\u0142ad tak:<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Najlepsze ciasto czekoladowe na \u015bwiecie odkry\u0142am, kiedy w kwietniu zaprosi\u0142am babci\u0119 i dziadka\u00a0na kaw\u0119 z okazji swoich urodzin. Chcia\u0142am zrobi\u0107 co\u015b nowego, wi\u0119c zabra\u0142am si\u0119 za szukanie inspiracji w miejscu tyle\u017c oczywistym, co niezawodnym: w ulotce z Lidla. Znalaz\u0142am brownie, kt\u00f3re wychodzi zawsze i smakuje wszystkim. Oryginalny przepis zosta\u0142 przeze mnie troch\u0119 zmodyfikowany (g\u0142\u00f3wnie uproszczony, np. zamieni\u0142am orzechy laskowe i… Czytaj dalej »<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":92,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[7],"tags":[],"yoast_head":"\n
\n\u2013 200 g ciemniej czekolady (to akurat umiem przeliczy\u0107, wychodz\u0105 dwie tabliczki)
\n\u2013 30 ml mleka
\n\u2013 30 g kakao
\n\u2013 60 ml gor\u0105cej wody
\n\u2013 160 g mas\u0142a
\n\u2013 65 g cukru trzcinowego lub ksylitolu (w przepisie Lidla jest 200 g, ale uwierzcie, 65 wystarczy \u2013 potwierdzone opini\u0105 wielu os\u00f3b)
\n\u2013 100 g orzech\u00f3w brazylijskich lub migda\u0142\u00f3w + 20 g do dekoracji (te do dekoracji mo\u017cna te\u017c zast\u0105pi\u0107 p\u0142atkami migda\u0142owymi)
\n\u2013 4 jajka
\n\u2013 30 ml soku pomara\u0144czowego<\/p>\n