Ostatnio zorientowa\u0142am si\u0119, \u017ce ka\u017cde danie, jakie Wam prezentuj\u0119<\/a>, jest „idealne”, „najlepsze” albo chocia\u017c „zawsze wszystkim smakuje”. C\u00f3\u017c mog\u0119 powiedzie\u0107 \u2013 to sama prawda! Po prostu na blogu umieszczam tylko te przepisy, kt\u00f3re rzeczywi\u015bcie sprawdzi\u0142y si\u0119 u mnie ju\u017c wielokrotnie.<\/p>\n Dzisiaj wi\u0119c, gwoli tradycji, przedstawiam Wam przepis na przek\u0105sk\u0119 idealn\u0105, czyli wytrawne babeczki z salami i mozzarell\u0105. Przepis pochodzi oryginalnie z Kuchni Lidla<\/a>, ale jak zwykle wprowadzi\u0142am do niego pewne modyfikacje.<\/p>\n Sk\u0142adniki na 18 babeczek:<\/strong> Salami i pomidora nale\u017cy pokroi\u0107 w drobn\u0105 kostk\u0119, z mozzarell\u0105 robimy tak samo lub trzemy j\u0105 na tarce. W przypadku pomidork\u00f3w koktajlowych kroimy je na \u0107wiartki, ser d\u0142ugodojrzewaj\u0105cy \u015bcieramy na tarce.<\/p>\n W jednej misce \u0142\u0105czymy m\u0105k\u0119, proszek do pieczenia i przyprawy, w drugiej roztrzepujemy jajka widelcem i dodajemy olej i mleko. Dodajemy mokre sk\u0142adniki do suchych i mieszamy. Dorzucamy do tego\u00a0salami i 2\/3 rozdrobnionej mozzarelli, mieszamy i wyk\u0142adamy \u0142y\u017ck\u0105 do przygotowanych foremek na muffinki.<\/p>\n Na wierzch babeczek k\u0142adziemy pozosta\u0142\u0105 mozzarell\u0119 i kawa\u0142ki pomidora, najlepiej umieszczaj\u0105c je jak najbli\u017cej \u015brodka.\u00a0Posypujemy serem d\u0142ugodojrzewaj\u0105cym i wk\u0142adamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.<\/p>\n Dzi\u0119ki du\u017cej ilo\u015bci sera i salami muffinki smakuj\u0105 naprawd\u0119 dobrze, a dodatkowo s\u0105 szybkie do zrobienia i mo\u017cna je\u015b\u0107 je\u00a0na zimno, wi\u0119c doskonale\u00a0nadaj\u0105 si\u0119 na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Jako \u017ce wychodz\u0105 lekko t\u0142uste, dobrze\u00a0jest pami\u0119ta\u0107 o zapewnieniu go\u015bciom serwetek do wytarcia r\u0105k.\u00a0Nam zdarza si\u0119 te\u017c zrobi\u0107 je tylko dla siebie, na \u015bniadanie, kolacj\u0119 czy przek\u0105sk\u0119 do pracy. Oczywi\u015bcie nie zjadamy wtedy wszystkich osiemnastu pierwszego dnia, wi\u0119c pierwszego wieczoru wk\u0142adamy je do lod\u00f3wki. Ja po wyj\u0119ciu z lod\u00f3wki\u00a0lubi\u0119 podgrza\u0107 je w mikrofal\u00f3wce i, uwaga, zje\u015b\u0107 za pomoc\u0105 widelca i no\u017ca.<\/p>\n Nasze pi\u0119kne r\u00f3\u017cowe silikonowe foremki zakupili\u015bmy w Ikei.<\/p>\n <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Ostatnio zorientowa\u0142am si\u0119, \u017ce ka\u017cde danie, jakie Wam prezentuj\u0119, jest „idealne”, „najlepsze” albo chocia\u017c „zawsze wszystkim smakuje”. C\u00f3\u017c mog\u0119 powiedzie\u0107 \u2013 to sama prawda! Po prostu na blogu umieszczam tylko te przepisy, kt\u00f3re rzeczywi\u015bcie sprawdzi\u0142y si\u0119 u mnie ju\u017c wielokrotnie. Dzisiaj wi\u0119c, gwoli tradycji, przedstawiam Wam przepis na przek\u0105sk\u0119 idealn\u0105, czyli wytrawne babeczki z salami i mozzarell\u0105. Przepis pochodzi oryginalnie… Czytaj dalej »<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":743,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[7],"tags":[],"yoast_head":"\n
\n\u2013 300 g m\u0105ki (jakiej chcecie, u mnie na przyk\u0142ad 150 g m\u0105ki orkiszowej o niskim typie i 150 g pe\u0142noziarnistej \u017cytniej)
\n\u2013 3 p\u0142askie \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia
\n\u2013 troch\u0119 sproszkowanej bazylii i oregano
\n\u2013 s\u00f3l
\n\u2013 p\u00f3\u0142 szklanki oleju
\n\u2013 szklanka mleka
\n\u2013 3 jajka
\n\u2013 2 kulki mozzarelli
\n\u2013 300 g salami
\n\u2013 1 pomidor lub ok. 10 pomidork\u00f3w koktajlowych
\n\u2013 odrobina (40-50 g) sera d\u0142ugodojrzewaj\u0105cego (np. Grana Padano z Lidla)<\/p>\n